Jak psát knihu ...

09.07.2014 08:40

Jak začít psát knihu? Opírám se o další klišé, které je pro všechny zcela známé: Každý začátek je těžký. Kdyby těžký nebyl, myslíte, že byste si pak vážili cílového produktu nebo že by vás daná činnost bavila? Zamyslete se. Možná, jak koho.

Někteří rádi dělají zkratky ke štěstí a ulehčují si tak život, což neodsuzuji. Patřím však mezi typ člověka „bojovníka“, proto je mým motorem píle, která mě donutí snažit se, což je časem sladkou odměnou. Není to jednoduchá volba a také nemusí všechno vyjít tak, jak si přejete. Ale při tomto postupu občas přeskočíte lidi, kteří se rozhodli vše si ulehčit.  Proč v tom tedy nepokračovat?

Nesoupeříte s ostatními, pouze sami se sebou a s časem. Stejnou analogii nalézám například u vrcholových sportovců, kteří plavou závodně nebo běhají.  Na psaní je však nádherné, že čím víc trénujete, tím se zdokonalujete a nejste ohraničeni věkem. Můžete začít kdykoliv, třeba i v seniorském věku, kdy rádi odpočíváte a užíváte si každý den bez titěrných maličkostí, které vám dokážou znepříjemnit den.

Když se rozhodnete začít psát, musíte začít snít …

Toto je nejkrásnější část psaní. Můžete být kýmkoliv. Stylizujete se do postav a lidí, které znáte, neznáte, po nichž toužíte. Sny nekladou překážky, nebudou vás odsuzovat nebo srážet na kolena, pokud to ovšem nechcete vy jako tvůrci daného textu. Vzpomínáte si, jaké to bylo v dětství, kdy jste věřili na kouzla? Nebo v dospívání a dospělosti, že jednou změníte svět? Máte tu možnost! Teď a tady ji máte!

Často kolem sebe slýchám nářky některých lidí, že mohli udělat něco jinak, že mohli vystudovat něco jiného nebo se zachovat v některých situacích jinak. Uvažovala jsem o tomtéž, a i když jsem udělala pár kotrmelců, které mi převrátily život vzhůru nohama, nezměnila bych nic ze svých prožitků. Už bych to pak nebyla já. Přiznám se, že v pár případech jsem se k dané záležitosti vrátila, ale vždy s výsledkem, že mé původní rozhodnutí bylo správné.

Vnitřně víte, co chcete! Zkuste tedy vše zrealizovat v jakémkoliv věku, a pokud to již skutečně není ve vašich silách, popište to.

Můžete si udělat pár cvičení. Kurzy tvůrčího psaní nabízejí možnost psaní deníku. Ráno vstanu, nasnídám se, vyčistím si zuby … Pokud jste typ, který potřebuje každodenní motivaci, aby se donutil k psaní, považuji tuto formu za nejlepší začátek. Zkuste však každý den popsat víc a víc stran. Věřte, že si začnete ve svém životě všímat i věcí, které vám doposud přišly obyčejné a nezajímavé, o nichž můžete psát.

Další možností je popisovat vaše sny, a to, jak sny, které se vám zdají v noci, tak, které jsou vaším hnacím motorem všedních dní. Pozor, aby takovýto typ záznamu nesklouzl pouze k bodům, jak tento sen dosáhnete. Stylizujte se například do er-formy, neboli do 3. osoby jednotného čísla, bude to větší zábava, když budete psát: „Klára si dnes předsevzala, že změní svět. Pokud to nedokáže u sebe, tak alespoň domluví kamarádce, aby to s tím svým psaním začala brát konečně trosku vážně a spustila blog o psaní.“

A pak jsou tu ještě praktická doplňková cvičení na popisy osob, věcí, přírody, míst, rozhovory s lidmi na různých pozicích z různých okruhů, které vás obklopují, úvahy, popisy pracovního postupu; tak dobře známé útvary již ze základního nebo středoškolského studia. U svých spolužáků jsem často vídala nechuť, kterou ukončovali slovy: „Já na to moc nejsem.“ „Nemám na to buňky.“ Vždy mě to rozesmálo, protože jsem si uvědomila, jak je písemná forma důležitá především při pozdějším zpracování seminárních prací či u psaní obyčejného emailu.

V současné době, kdy i podnikám, vnímám komunikaci se zákazníkem i na základě psaného projevu a po letech tréninku dokážu vypozorovat i osobnost, která se z řádků vyloupává, aniž bychom se někdy setkali. Převaha v obchodním styku je klíčová. Lépe domluvíte obchod, lépe vystihnete zákazníkovo přání, lépe vybojujete podmínky pro sebe. Nikdy byste nevěřili, kolik o vás vypoví jeden email; jaký příběh předá druhé straně.

Obrňte se tedy trpělivostí, nakupte si haldu čokolády či něco jiného, co máte rádi, a začněte snít …